Wat heeft de postbode te maken met de secretaresse?

Sam de Kegel geeft in zijn recent verschenen boek “Zeg, ken jij de mosselman?” talloze voorbeelden van beroepen die in de loop van de tijd verdwenen zijn. Meestal door toenemende automatisering en robotisering. De vraag is inderdaad: hoe lang duurt het nog voordat jouw post bezorgd wordt met een drone? En in het verlengde daarvan: wanneer is de secretaresse “oude stijl” volledig achterhaald? De hoogste tijd dus om ervoor te zorgen dat je als secretaresse meebeweegt met de veranderingen in het werkveld.

Als je blijft doen wat je altijd al deed …

… verandert er niets inderdaad. In mijn vorige blogs heb ik wel eens dingen benoemd die mij in het secretaressevak opvallen en bezighouden en waar ik voor mezelf verandering in aanbreng. Door steeds nieuwe uitdagingen aan te gaan, mijn kennis te verbreden en te verdiepen, waar mogelijk ondersteuning te vragen en heel veel tijd te investeren. Wat als ondernemer natuurlijk ook onmisbaar is. En wat is er dan mooier dan deze ervaringen met vakgenoten te mogen delen.
Samen met Heleen Valkema van Secretarial Services mocht ik de training “Secretaresse in beweging” voor de secretaresses van een Westfriese gemeente vorm geven. Tijdens de kick-off op 27 oktober jl. hebben we de secretaresseteams geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen. Ze hebben de eerste stappen gezet op weg naar bewustwording over de veranderingen in hun vak en hoe ze daar zelf mee aan de slag kunnen.

Eigen regie

Wanneer de omstandigheden in je werk veranderen, is dat spannend. Als je hier zelf sturing aan kunt geven, is het minder eng. Je hoeft niet bang te zijn voor wat je overkomt. Je denkt en werkt actief mee in dat proces. De belangrijkste thema’s in dit kader hebben wij pro-activiteit en spring in de “spotlight” genoemd.
Met andere woorden: neem het heft in handen en laat zien dat je anticipeert en meedenkt met je leidinggevende en het team. Maak duidelijk waar jouw kracht ligt en waarin jij je onderscheidt. Met als resultaat dat je gewaardeerd en gezien wordt. En dat je meer kansen krijgt om je verder te ontwikkelen. Willen we dat niet allemaal?

Volwaardig in je vak

De secretaresse “nieuwe stijl” is steeds meer een vak waarin kennis en collegialiteit even belangrijk zijn. Efficiënt en flexibel. Dienstverlenend en professioneel. Een mix die niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Soms heb je een degelijke secretaresse opleiding gevolgd maar mis je de collegiale vaardigheden. Anderzijds kan het ook zijn dat je juist op basis van je dienstverlenende houding en flexibiliteit als vanzelf in het secretaressevak gerold bent maar een stuk kennis mist. Het mooie is dat je aan beide kunt werken.
In onze training “Secretaresse in beweging” wordt daaraan in de volgende modules nog meer aandacht besteed. Hierover lees je later meer.

Kennis delen, mooi werk!

Makkelijker gezegd dan gedaan want ook hiervoor moet ik uit mijn comfortzone stappen en andere kwaliteiten aanboren dan ik gewend ben. Spannend inderdaad maar tegelijkertijd voelt het rijk om mijn ervaring als “secretaresse in beweging” te mogen delen met vakgenoten. En ze op die manier te helpen de gewoontes van jaren te doorbreken en het secretaressevak te ontwikkelen zodat het wèl de tand des tijds doorstaat. We willen dit mooie vak toch niet terugvinden in het lijstje Achterhaald in de volgende editie van “Zeg, ken jij de mosselman?”?!

Ben jij ook een “secretaresse in beweging” en stap je daarmee uit je comfortzone? Wat zijn jouw ervaringen? Laat het me weten in je reactie.