Met de zomer in zicht…

Heb je ook zo’n zin in de zomer en de vakantie? In deze periode wanneer ik letterlijk en figuurlijk afstand neem, zijn er altijd van die momenten waarop ik nadenk over wat ik in mijn werk ben tegengekomen.

En dan gaan mijn handen onvermijdelijk weer jeuken:  “Dit” kan anders en beter. Misschien kan ik “dat” eens op een andere manier aanpakken? Welke trainingen of opleidingen kan ik inzetten? Kortom, hoe blijft het werk interessant en hoe kan ik mijn opdrachtgevers nog beter bedienen?

Theorie en praktijk

Die gedachten brengen me weer terug bij het moment dat ik na mijn opleiding als secretaresse aan de slag ging. Zo’n 25 jaar geleden. Ik kwam er al snel achter dat de theorie en de praktijk mijlenver uit elkaar lagen. En dat is lang zo gebleven.

Natuurlijk ben ik me als secretaresse blijven ontwikkelen. Maar toch bleef het gevoel knagen dat ik meer wilde. Maar wat dan? Vanuit mijn werkomgeving was er kennelijk ook weinig behoefte aan verandering. Men vond het wel goed zo. Voor mij een belangrijke reden om in 2008 als freelancer aan de slag te gaan.

En hoe anders is het nu! Waar je voorheen als secretaresse vaak op een eilandje zat te werken voor één persoon, wordt het gelukkig steeds gebruikelijker om de krachten te bundelen en juist je sterke punten in te zetten en te ontwikkelen. (Lees hierover ook mijn vorige blog)

Kiezen voor een opleiding

Als freelancer heb ik bovendien het voorrecht dat ik mijn eigen keuzes maak, gericht op mijn favoriete werkveld, projectondersteuning. In die complexe projecten (samenwerkingen, fusies van gemeenten, enz.) voel ik me als een vis in het water. De opleidingen bestuurskunde en projectmanagement zijn daarom voor mij een logische keuze. Best pittig zo naast het werk en het gezin. Maar het geeft me heel veel voldoening.

Mijn werk is nu nog gevarieerder, ik word nauwer bij de projecten betrokken en sta niet meer alleen aan de zijlijn voor de ondersteuning. Mijn opdrachtgevers zetten me veel breder in. Eindelijk kan ik de theorie koppelen aan de praktijk!

Nu jij nog!

Hoe zorg jij dat je werk als secretaresse interessant blijft?

Mijn tips voor jou zijn:

  • kijk goed in je directe werkomgeving naar wat er volgens jou anders of beter kan
  • onderzoek welke rol je daarin kunt en wilt spelen, eventueel samen met een collega
  • zoek trainingen, opleidingen of andere manieren om je kennis bij te spijkeren
  • ga in gesprek en maak jouw toegevoegde waarde duidelijk.

Ik wens je een mooie en inspirerende zomer en hoop dat daarna jouw handen ook weer gaan jeuken om nieuwe zaken op te pakken en je op volle kracht verder te ontwikkelen.

Hoe maak jij jouw keuzes? Ik nodig je uit om je ervaringen te delen in een reactie!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *