Diploma behaald!

Het is zover! Eind januari heb ik de opleiding projectmanagement afgerond. Het was een jaar waarin ik me volgezogen heb met up-to-date kennis op dit gebied en dat geeft me veel voldoening en zin in de toekomst. In de projecten die ik ondersteun en coördineer, sta ik nu steviger in mijn schoenen, ik kan mijn voorstellen beter onderbouwen en dat komt de uitvoering uiteindelijk ook ten goede.

Het past helemaal in deze tijd

Het valt me in mijn werkomgeving op dat er steeds vaker projectmatig gewerkt wordt voor zaken als organisatieaanpassingen, verbeteren van de dienstverlening, het nieuwe werken, implementatie van nieuwe systemen, enz. De projectorganisatie bestaat daarbij uit mensen uit de eigen gelederen aangevuld met expertise van buitenaf. En het is vaak een hele klus om dit in goeie banen te leiden. De secretaresse als projectondersteuner of -coördinator heeft in deze situaties dan ook een grotere toegevoegde waarde. Ik schreef hier al eerder over in mijn blog Secretaresse Nieuwe Stijl.

Meerwaarde

Mijn eigen ontwikkeling sluit hier naadloos bij aan: van de klassieke secretaresse voor één baas in mijn beginperiode, via de projectondersteuner naar projectcoördinator. En voor de kennis en vaardigheden die ik in de praktijk opgebouwd heb, heb ik dankzij mijn opleiding nu ook een stevige theoretische onderbouwing.

Waar ik voorheen in een reeds bestaand projectplan vooral een ondersteunende rol had, kan ik nu ook bij het opstellen en vullen van het projectplan een meer betekenisvolle rol spelen. Wat ik geleerd heb over communicatie, de dynamiek in teams, projectplannen, doelstellingen, randvoorwaarden, risico’s enz. verstevigt mijn positie in de projectorganisatie en vergroot mijn bijdrage. Dat is winst voor alle partijen.

Projectcoördinator in de praktijk

Soms is iets een project zonder dat je daar vooraf zo over dacht. De verhuizing van SSC DeSom van het ene pand naar het andere was er zo één, ook al heben we dat niet expliciet zo benoemd. Alles was aanwezig: doelstelling, deadline, planning, motivatie, communicatie, meetbaar eindresultaat. Een projectorganisatie waarin iedereen een duidelijke rol had. En ik – als projectcoördinator – voelde me als een vis in het water. “Zo wil ik vaker werken!” dacht ik.

En het gebeurde. Vrij snel na het afronden van de opleiding kwam mijn eerste “echte” opdracht voor de coördinatie van een project voor de regio op mijn pad: de implementatie van SharePoint (*) van Office365. Een uitgelezen kans om mijn kennis en ervaring in de praktijk te brengen.

Ik vertel je volgende keer graag meer over hoe dit in zijn werk gaat. Wie en wat is er nodig om dit project goed te laten verlopen?

Intussen hoor ik graag wat jouw ervaring is met de ondersteuning en coördinatie van projecten. Of zijn er in dat verband trainingen en opleidingen waar je zelf veel van opgestoken hebt? Laat het me weten in je reactie!

(*) Met SharePoint kunnen de medewerkers vanaf elk apparaat onderling informatie delen en loopt de onderlinge communicatie efficiënter.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *