Wat een mooie kans! Meteen na het afronden van mijn opleiding projectmanagement word ik gevraagd als projectleider voor de implementatie van een samenwerkingsplatform voor gemeenten. In dit blog vertel ik je meer over mijn ervaringen tot nu toe.
Samenwerken is het sleutelwoord
Zeven gemeenten in de regio West-Friesland willen hun onderlinge samenwerking op het gebied van projecten nog verder verstevigen en zetten hiervoor SharePoint van Office 365 in. In de implementatie van dit samenwerkingsplatform krijg ik de rol van projectleider. Het thema samenwerking is mij weliswaar op het lijf geschreven maar in dit project verandert mijn rol. Daar waar ik voorheen de projectleider en het team ondersteunde, sta ik nu zelf aan het roer. Een plek die ik zo snel nog niet bedacht had.
Wat is er door de opleiding dan veranderd?
Ik begon aan de opleiding projectmanagement met de intentie een nog betere projectondersteuner en sparringpartner te worden. Ik wilde vooral inzicht krijgen in de verschillende fases van het proces, de rollen van opdrachtnemer en opdrachtgever en wat het betekent om als projectteam samen aan iets nieuws te werken. Met deze informatie zou ik dan beter kunnen signaleren en laten bijsturen. Nu merk ik dat ik al zoveel handvatten heb gekregen dat ik het vertrouwen heb klaar te zijn voor die nieuwe rol. In projecten die bij mij passen.
Mijn uitdaging
Aan mijn organisatievermogen hoef ik niet te twijfelen. Als ondersteuner, maar ook als secretaresse, heb ik bewezen dat stuk onder de knie te hebben. Het grote verschil in mijn rol als projectleider zit in dat woordje “leider”. Ik schuif niet meer gewoon aan om te zorgen dat iedereen kan doen wat van hem of haar verwacht wordt. Het is nu de bedoeling dat ik de leiding neem. Dat wil zeggen niet alleen vergaderingen voorbereiden maar ook voorzitten, met de beoogde overlegresultaten in het achterhoofd. En ook het voeren van verschillende soorten gesprekken met stakeholders en projectgroepleden. Al met al een plek meer op de voorgrond.
Daar waar ik in eerste instantie het gevoel had als projectleider ook vakinhoudelijk alles te moeten beheersen, ontdekte ik tijdens de opleiding dat dat niet een vereiste is. In de praktijk werkt het voor mij wel het beste als ik me zodanig in de inhoud verdiep dat ik in de gesprekken met de specialisten tot de essentie voor het project kan doordringen. Wanneer ik voldoende weet om een project goed te kunnen leiden? Die grens ben ik nog aan het verkennen.
Verbinden en aansturen
De overeenkomst met mijn rol als projectondersteuner is dat ik nog steeds de spin in het web ben. Nu met meer diepgang en complexiteit. Hierin voel ik me thuis.
Het is nu ook mijn taak om boven water te krijgen wat de opdrachtgever wil bereiken en wat mijn specifieke opdracht daarin is. Als projectleider overzie ik het speelveld en ben ik de verbindende factor tussen de opdrachtgever, het projectteam en de andere belanghebbenden.
Aan de vooravond van de startup heb ik me voorgenomen het team zodanig aan te sturen dat het doel steeds als een stip aan de horizon staat. Dat wil zeggen: blijven bewaken of we in de juiste richting gaan en niet te veel of te vaak zijpaden bewandelen. Dat is al een klus op zich.
Hoe het verder gaat? Volgende keer meer over mijn eerste stappen als projectleider. De hobbels op de weg en de meevallers deel ik graag met jou.
Ben jij er ook klaar voor…
… om je te ontwikkelen als projectleider? Of ben jij die opdrachtgever die hier kansen ziet voor de secretaresse of projectondersteuner? Laat het me weten in je reactie! In mijn blogs lees je alvast mijn ervaringen.
Gefeliciteerd Anke ! Ga zo door.
Ik wens je alle succes.