Welke rol neem jij in het projectteam?

In mijn werk als projectondersteuner heb ik met verschillende teams gewerkt, in hele diverse samenstellingen. Elke keer weer stelde ik mezelf de vraag: hoe komt het dat het ene team het beter doet dan het andere?

Tijdens mijn opleiding Bestuurskunde en Projectmanagement kwam ik in aanraking met de zogenaamde Belbin teamrollen. Deze Britse wetenschapper ontdekte tijdens zijn onderzoek naar de effectiviteit van teams dat teamleden een natuurlijke rol op zich nemen die niet altijd dezelfde is als de functie waarin ze opereren. En laat nu juist die rolverdeling van wezenlijk belang zijn voor het behalen van een goed resultaat. Hoe meer de rollen elkaar aanvullen, hoe groter de kans van slagen.

Wie doet wat?

De ene persoon is meer een denker, de ander eerder een doener. Sommige mensen nemen van nature de leiding, anderen voelen zich prettiger bij het bewaken van processen. Een team met alleen denkers kan heel creatief zijn maar hakt waarschijnlijk niet veel knopen door.

Belbin onderscheidt een 12-tal rollen met ieder hun eigen persoonlijkheidskenmerken. Bij het samenstellen van een projectteam valt veel winst te behalen wanneer vooraf gekeken wordt naar het type project en welke rollen daarbij van pas komen. Is het een mensgericht, creatief of toch meer een uitvoeringsgericht project? En welke rollen hebben we dan nodig? Daarna is het interessant om te onderzoeken welke van die teamrollen aanwezig zijn.

Welke rol past bij jou?

Het is dan belangrijk dat je als teamlid inzicht hebt in de rollen waar je je goed bij voelt, los van jouw vakinhoudelijke expertise. In de praktijk blijkt dat voor ieder van ons 2 of 3 rollen het meest natuurlijk aanvoelen. Het mooie daarvan is dat je niet altijd in dezelfde rol hoeft te zitten. Probeer af en toe ook eens een andere rol en ontdek je meerwaarde voor het team en het project. Online kun je testen wat bij jou past. Dat kan bijvoorbeeld op www.123test.nl of op www.werkenmetteamrollen.nl.

Leve het verschil!

Eén van de redenen waarom een team goed functioneert is dus dat de individuele teamleden een rol vervullen die hun ligt én het project verder helpt. Teamleden die elkaar aanvullen bereiken namelijk het beste resultaat.

De kennis van het Belbinprincipe helpt mij in mijn dagelijkse praktijk als projectondersteuner en maakt het voor mij makkelijker om bij aanvang of in de loop van een project mee te denken met de projectleider over de beste inrichting van het team. Het is een effectieve methode om te kijken naar de samenstelling en toe te werken naar de optimale rolverdeling. En het enthousiasme over de rol die ik zelf kan spelen wordt daarmee ook steeds groter!

Wil je meer weten over dit onderwerp? Lees dan ook het boek “Leve het verschil!” van de auteurs Margreeth Kloppenburg, Jaco van der Schoor en Rob Groen, met een aanbeveling van Belbin zelf. Het is te koop bij www.managementboek.nl.

Laat me weten wat je ervan vindt en wat jouw ervaringen zijn met het werken met teams.

Ik kijk uit naar je reactie!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *