Ik zeg “Ja”!

Inmiddels loop ik alweer een tijdje stage als procesbegeleider en ik dank hierbij graag de West-Friese gemeenten die mij de gelegenheid bieden om op deze manier ervaring op te doen. Naast de sessies die ik samen met een andere procesbegeleider heb gedaan, stond ik ook in mijn eentje voor een groep. Ik kan daarom nu beter beoordelen of dit echt iets voor mij is. En daarop zeg ik enthousiast “ja”. Waarom?

Hierom.

De rol van procesbegeleider past bij mij en mijn streven naar snel en efficiënt werken. Het is een mooie aanvulling op mijn werk als projectleider en -ondersteuner. Vooropgesteld dat ik beide rollen goed gescheiden houd. Want wanneer ik als projectleider onderdeel van een team ben, is het niet handig om ook als procesbegeleider op te treden. Juist de afstand tot de mensen en de inhoud zijn belangrijke troeven van de procesbegeleider om concrete stappen te zetten en vooruitgang te boeken.

Snel én effectief

Anders dan bij langdurige projecten werk je hier in korte sessies aan korte termijn doelen. Stap voor stap pak je elk onderwerp aan met de werkvorm die daar het beste bij aansluit. Alles komt aan bod, op een positieve manier en zonder eindeloze discussies. Daarna is de weg vrij om verder te werken aan de lange termijn doelen van het project.

Pak je dit goed aan, dan kom je bijna spelenderwijs tot grensoverschrijdende resultaten. Snel én effectief. Iedereen tevreden.

Op weg naar mijn eigen stijl

In de voorbereidingsfase ga je eerst in gesprek met de opdrachtgever om het doel van de sessie vast te stellen en je maakt dan een bouwplan met een tijdschema. Op basis van het doel en van wat er leeft in de groep, kies je de bijpassende werkvormen met de grootste kans van slagen.

Ik geef toe dat ik op dit moment vooral nog vertrouw op de werkvormen waar ik in deze korte periode ervaring mee opgedaan heb. Het is ook wel fijn om min of meer ontspannen aan de begeleiding van een groep te beginnen. Maar ik ben wel zo enthousiast dat ik niet kan wachten om me steeds meer methodes eigen te maken en mijn gereedschapskist verder te vullen met aantrekkelijke en effectieve instrumenten. Zodanig dat ik ze op mijn eigen manier in kan zetten om te helpen de doelen van mijn opdrachtgevers te bereiken. Ik heb er zin in!

Wat zijn jouw ervaringen als procesbegeleider? Ik lees het graag in je reactie.