Belbin teamrollen

Met welk projectteam boek je het beste resultaat?

In mijn werk als projectondersteuner heb ik met verschillende teams gewerkt, in hele diverse samenstellingen. Elke keer weer stelde ik mezelf de vraag: hoe komt het dat het ene team het beter doet dan het andere?

Belbin ontdekte tijdens zijn onderzoek naar de effectiviteit van teams dat teamleden een natuurlijke rol op zich nemen die niet altijd dezelfde is als de functie waarin ze opereren. En laat nu juist die rolverdeling van wezenlijk belang zijn voor het behalen van een goed resultaat. Hoe meer de rollen elkaar aanvullen, hoe groter de kans van slagen.

Rolverdeling

De ene persoon is meer een denker, de ander eerder een doener. Sommigen nemen van nature de leiding, anderen voelen zich prettiger bij het bewaken van processen. Een team met alleen denkers kan heel creatief zijn maar hakt minder knopen door.

Belbin onderscheidt een 12-tal rollen met ieder hun eigen persoonlijkheidskenmerken. Bij het samenstellen van een projectteam valt veel winst te behalen wanneer je vooraf kijkt naar het type project en welke rollen daarbij passen.

Welke rol herken je bij jezelf?

Heb jij inzicht in de teamrol(len) waar je je goed bij voelt? Los van vakinhoudelijke expertise of de functie die je in de organisatie vervult. Ook voor mezelf een interessante vraag want afhankelijk van (de fase in) een project verandert ook mijn rol.

Als procesbegeleider herken ik me goed in de Voorzitter. Ik vind het belangrijk om samen met het team alle neuzen één kant op te krijgen om het projectdoel te behalen. Dat doe ik bijvoorbeeld door structuur te geven aan de hand van passende werkvormen. Maar ik bewaak ook de sfeer en kijk naar de talenten van de teamleden zodat zij uiteindelijk op de beste plek in het team terechtkomen.

Dat is anders als projectondersteuner. In die rol vind ik meer terug van de Bedrijfsman die de projectleider helpt om concrete stappen te zetten. Bijvoorbeeld door het opzetten van een goede planning en die ook te bewaken. En door ervoor te zorgen dat ideeën omgezet worden in praktisch uitvoerbare taken die conform de planning gerealiseerd worden.

In beide teamrollen voel ik me thuis. Een mooi bewijs van het feit dat er altijd 2 of 3 rollen zijn die natuurlijk aanvoelen. Probeer daarom in een volgend project ook eens wat anders en ontdek zo je meerwaarde voor zowel het team als het project.

Divers en aanvullend

Samengevat functioneert een team optimaal wanneer de individuele teamleden een rol vervullen die hun ligt en waarbij ze elkaar aanvullen. Met een team dat voelt als een geoliede machine, help je een project echt verder.

En het enthousiasme over de verschillende rollen die ik zelf op me kan nemen, wordt daarmee alleen maar groter!

Hoe kijk jij naar de teamrol(len) van jezelf en de andere teamleden? Kun je iets verrassends ontdekken?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *