projectondersteuner

Projectmanager én projectondersteuner: de ideale match!

Het is geen geheim dat je als projectmanager een hoop op je bord hebt: inhoud, stakeholders, targets… Hoe zorg je ervoor dat je overzicht houdt en alles op rolletjes loopt? Precies! Je zoekt – en vindt – de juiste projectondersteuner. En ja, die doet écht meer dan afspraken maken, notuleren en de actielijst bewaken. Een paar voorbeelden.

Structuur (en planning) versus inhoud

Ben je projectmanager dan wordt (vaak) van je verwacht dat je inhoudelijk volledig op de hoogte bent. De materie is meestal complex, de doelstellingen niet eenvoudig. Het spreekt voor zich dat daarom structuur en planning onmisbaar zijn. En dat vraagt om specifieke vaardigheden. Vaardigheden die juist de projectondersteuner goed beheerst om zo de veelheid aan informatie samen te vatten in een werkbaar advies of projectplan. Voor overzicht, helderheid in het hoofd van de projectmanager en duidelijkheid voor het hele team.

Soft skills versus techniek

Kennis van de juiste programma’s zoals Excel en SharePoint is absoluut onmisbaar voor de projectondersteuner maar in deze tijd lang niet meer toereikend. Het draait vooral om de mensen. Hoe zorg je ervoor dat ze in beweging komen en blijven? Wat heb je nodig om ze enthousiast te houden terwijl jouw projectmanager zich verder verdiept in de inhoud?

Daar komen vooral soft skills bij kijken. Het is belangrijk dat je op alle niveaus binnen het projectteam (en vaak ook met de stakeholders) kunt communiceren. Maar ook dat je op een creatieve en mensgerichte manier omgaat met “gedoe” in het team en oplossingen met overtuigingskracht weet te realiseren.

Naar een hoger plan

Management- en projectondersteuners zijn onmisbaar maar krijgen vaak niet een volwassen plek toebedeeld. Toch ben ik er als project- en managementondersteuner van overtuigd – én maak ik dagelijks mee – dat we er écht toe doen en in staat zijn om de inhoud, het proces en de mensen bij elkaar te brengen. Zo worden projecten naar een hoger plan getild.

Vind de beste match

Niet elke projectondersteuner is hetzelfde. Begin je aan een project, denk dan als projectmanager goed na waar jij zelf ondersteuning bij kunt gebruiken. Wat is jouw kracht en wat zijn jouw valkuilen? Welke kwaliteiten heeft jouw projectondersteuner nodig om dat op te vangen?

Ga gericht op zoek naar de projectondersteuner waarmee jij het perfecte team vormt. Voor de beste slagingskans voor jouw project!

Heb je zin in een goed gesprek over de kracht van projectondersteuning voor jouw organisatie? Ik kom graag naar je toe om mijn kennis en ervaring op dit vlak met jou te delen en te onderzoeken of wij samen een mooi team kunnen vormen. Een kopje koffie of thee bij jou in de buurt? Ik trakteer!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *