10 jaar ondernemerschap: “lessons learned”

Dit jaar vier ik 10 jaar ondernemerschap! Met mijn nieuwjaarsboodschap stuurde ik 10 wensen de wereld in. Allemaal hebben ze te maken met de inzichten die ik opdeed:

Pak je kansen

10 jaar geleden pakte ik – aan het begin van de economische crisis – mijn kans als ondernemer. De kennis en ervaring die ik tot dan toe opgedaan had, wilde ik op meer plekken inzetten. En omdat ik zag dat projectmanagement binnen mijn vakgebied als managementondersteuner steeds belangrijker werd, deed ik een opleiding die daarop gericht was. Al snel kwamen er nieuwe kansen.

Neem jezelf in acht

Balans betekent voor iedereen wat anders. Ik ben een harde werker en ga door het vuur voor mijn opdrachtgevers. Als het nodig is, werk ik tot ‘s avonds laat om iedereen tevreden te houden. Hoe ik dit volhoud? Gewoon omdat ik oprecht geniet van mijn werk als zelfstandige. Maar ook omdat ik daarnaast bewust andere leuke dingen plan in binnen- en buitenland, samen met mijn man of het hele gezin en af en toe zelfs een reis met de hele familie.

Laat los wat je niet meer helpt

Soms bleef ik te lang in een bepaalde klus hangen. De redenen waren heel divers. Er was de zorg over onvoldoende werk of inkomen. Of om mensen teleur te stellen. Waar het eigenlijk om draaide, was dat bepaalde werkzaamheden me geen voldoening meer gaven. Tijd om zaken af te ronden en afscheid te nemen. Met als resultaat dat ik me verder kon ontplooien en kon richten op die dingen waar ik energie van kreeg.

Verwelkom verandering

Een logisch vervolg op het voorgaande, hoe eng ook soms. Dit principe bracht me bijvoorbeeld bij mijn nieuwe rol als procesbegeleider/facilitator. Het bleek een mooie aanvulling om op een gestructureerde manier met groepen te werken en snel resultaat te boeken in een proces. Ik had wel wat te overwinnen want in de spotlight staan is niet echt mijn ding…

Haal het onderste uit de kan

Voor mij geen half werk. Wanneer ik iets doe, ga ik er volledig voor. Zowel zakelijk als privé. Mijn opdrachtgevers verdienen het beste van mijzelf. Dat geldt ook voor mijn gezin en de dingen die ik in mijn vrije tijd toe. Dit is hoe ik in het leven wil staan.

Behoud wat werkt

Soms lastig om het onderscheid te maken. Ik merkte het naar aanleiding van de opdracht die ik mezelf gaf om “aan acquisitie te doen”. Verwachtingen, vergelijking met anderen, hoe het hoort, enz. Het zat me in de weg. Tot ik besloot alleen die dingen te doen die bij mij passen. Ik investeer in het delen van kennis en bied nieuwe diensten ter introductie gratis aan. Zo leren opdrachtgevers mij écht kennen. En het werkt!

Zorg goed voor elkaar

Wees lief voor elkaar. Behalve dat de wereld daar natuurlijk een stuk leuker van wordt, is het ook belangrijk in elke samenwerking. Mijn ervaring: tel wat vaker tot 10, heb niet meteen je mening klaar, luister eens écht naar de ander en zet jezelf niet steeds op de voorgrond. Reken maar dat dat voor alle partijen goed uitpakt.

Bezoek nieuwe plekken

Mijn man was al een fervent racefietser en hij spoorde mij aan om ook te gaan fietsen. Recreatief welteverstaan 😉 Op deze manier ontdekken we samen hoe mooi Nederland is! Glijdend door het landschap, genieten we van mooie dijken, bossen en leuke plaatsjes. We zijn er dan echt even uit en laden op.

Heb vertrouwen

In jezelf én in elkaar. Steeds dat stemmetje in je hoofd dat je meer en harder moet of dat je collega’s net even slimmer zijn dan jij. Of jezelf vergelijken met andere moeders “die zulke leuke dingen doen met hun dochters”. Ik herken het en heb ervaren dat het een hele kunst is om dat stemmetje niet de boventoon te laten voeren maar juist vertrouwen te hebben in je eigen kracht. We zijn tenslotte allemaal verschillend.

En blijf leren

De rode draad in mijn ondernemerschap en mijn leven. Nieuwe dingen leren motiveert mij enorm. Of het zakelijk is of privé. Het heeft me ook gebracht waar ik nu als mens en ondernemer sta. Blijvend leren en ontwikkelen: ik ben ervan overtuigd dat we dat aan onszelf verplicht zijn.

Heb jij nog inzichten die je wilt delen? Laat het weten.

Wat mij betreft, ik ga nog even op dezelfde voet verder en hou je graag op de hoogte van de ontwikkelingen de komende tijd.

1 reactie op “10 jaar ondernemerschap: “lessons learned””

  1. Leuk en herkenbaar. Fijn dat je je kwetsbaar opstelt, zo worstelen we vaak allemaal met dezelfde problemen en inderdaad het stemmetje kan zo irritant aanwezig zijn. Het stukje ‘behoud wat werkt’, spreekt me nu het meeste aan. Hoe bedoel je: ik bied nieuwe diensten ter introductie aan? Hoe werkt dat voor jou?

    Ben benieuwd.

Reacties zijn uitgeschakeld.